top of page

Biró Árpád

1956 -ban Kaposváron születtem. Most, a Balaton déli partján élek.

Szakmáim, képzettségeim: Szobafestő, mázoló, - 512 (Kaposvár) Kőműves(Pécs) Magasépítő Szakérettségi – Pollack M. Pécs Vályogépítő Mester (Frankfurt am Main,Németország) EU. ECVET vályogépítő Gyakorlati képző. (Németország) Magamról: 48 éves szakmai gyakorlatom van. Az építőipar minden területén dolgoztam. Ebből közel 30 évet, mint vállalkozó.

Én a próbákból, megtapasztalásokból, munkavégzéseken keresztül, elméleti felkészülésekből már 30 éve elhivatott “megtért” vályogépítő kézműves lettem. Erősségeim: hazai vályogházak, a németországi Fachwerkházas építèsi, vakolási, díszítőtechnikái, könnyűvályog, a természetes és környezetkímélő hőszigetelési megoldások, felületfűtések és döngölt föld technikák gyakorlati alkalmazása.

A németországi Reinheim városban található téglagyár vezetőjèvel közösen a gyár vályogtermékek gyártására való átállásában, mint szakmai tanácsadó – az alapanyag és laboratóriumi kísérletekben és kutatásokban vettem részt. Németországban is több éven keresztül a vályogtermékeket és a vályoggal való munkavégzés gyakorlati oktatását népszerűsítő szemináriumokat végeztem. Itthon Magyarországon is a Workshopok szervezésével, a szakemberképzés, és környezettudatos építés népszerűsítésén fáradozom.

Megtiszteltetéseim egyike, hogy az EU által meghirdetett , Leonardo Da Vinci Program, keretében “Lebenslang lernen” – “élethosszig tanulni” – EU Vályogépítő szakmai képzésre szolgáló tankönyv írójának engem is felkértek. Itt a vályog tégla és vályog alapanyagú szárazépítés gyártás tankönyvet előkészítő csapat munkájában, mint társszerző vettem részt.

Külföldön szerzett elismerések: munkámat három ízben Német Műemlékvédelemi díjjal jutalmazták. Szervezeti tevékenységem: Részese és egyik kezdeményezője vagyok a hazai Környezettudatos Építők összefogásra hívásának, szakmai szervezetbe hívásának, alapításának. A Szervezeten belül a megtisztelő feladatom, a szakmai gyakorlati képzés és tudásom átadása. A szervezet szakmai és építèsi tanàcsadó szolgáltatásban való aktív részvétel.

noun_back_1548675.jpg
bottom of page