top of page

Illyés József

A néprajz és ezen belül a népi építészet ifjú koromban ragadott meg. Az érdeklődés kialakulásában, családom és barátom, Dénes Zoltán néprajz kutató egyetemi docens játszották a fő szerepet.

Barátommal és munkatársammal (Farkas László) mentorként és jó barátként tekintünk Lénárt Istvánra, akit a népi kézművesség egyik ismert alakjaként 2009-ben Szokolyán, egy Szent György napi kihajtás alkalmával ismertem meg. A vele töltött közös munkák és a “népi építészetről” vallott nézetei és tudása még közelebb hoztak bennünket. Ez az elkötelezettség és közös nézet késztetett arra is, hogy egy olyan szervezet részese lehessek, melynek Ő is tagja, és ahol reményeim szerint a tudást őrzik, ápolják és  hajlandóak tovább adni is. Ez a megfontolás sarkallt arra, hogy a Körépítők egyesület tagjának jelentkezzek.

 

Szakmai múltam 2009-ig nyúlik vissza, amikor még hobbistaként nyáron szabadságom terhére, részt vettem a Békés Megyei Népművészeti Egyesület nyári alkotó táborában. Itt először a kályhás / kemencés kurzuson vettem részt, az ott szerzett élményekben felbuzdulva egyből jelentkeztem a két éves szakmai képzésre. Ekkor szereztem be első szakmai ismeret terjesztő könyveimet is, melyeket főként Sabján Tibor jegyzett. 2012-ben kályha, kemence, kandalló készítő képesítést szereztem. A “sárhoz” kötődő szakmai kapcsolatom innen ered. Több baráti építkezésben (kalákában) vettem részt, házak, tanyák, kemencék felújítása, építése kapcsán. Nem gondoltam ezt többnek annál, mint hasznos időtöltés. 2015 - 2020-közt egy országos építőipari gépkölcsönző vállalkozásnál dolgoztam, ahol különböző méretű céges és lakossági projekteken / vállalkozásokkal dolgoztam. Az itt szerzett tapasztalataim erősítették meg azt a meggyőződésemben, hogy kevés a gyakorlati szakmai tudás és még kevesebb a kivitelező a környezettudatos és autentikus népi építészet körében. 

 

2020-ban olyan szerencsében volt részem, hogy már vállalkozóként részese lehettem több “örökség védelmi” projekt kivitelezésénél. Tavaly társammal, két nagyobb ilyen jellegű projektben vettünk részt Závodon, illetve Keszőhidegkúton. Ezeken az építkezéseken az épületek külső és belső helységeinek tapasztását, kisebb javításait (fal pótlás, ragalja javítás), valamint hajópadlók lerakását végeztük. Hiszem, hogy ez az én utam. Szeretnék minél több szakmai tudásra szert tenni, és ezt a tudást kamatoztatni, tovább adni.

noun_back_1548675.jpg
bottom of page