top of page

Gáspár János

Gáspár Jánosnak hívnak, 1974. augusztus 31-én születtem Budapesten, jelenleg Pándon élek, Pest megyében.

A saját házunk építésénél ismerkedtem meg Tóni és Nándi bácsival akik már több tíz éve együtt dolgoztak .Rakott sár falakat építettek, amit volt szerencsém megtanulni tőlük. Kamatoztattam a tőlük megszerzett tudást és ma is mint utolsó sárfalrakó Mester aktívan dolgozom. Ezen kívül még vályogházak felújításával is foglalkozok a hagyományos módon sártapasztással (törek, pelyva, lószaros simítással csak meszelve ) Tóni bácsinak már az apja is vályogházakkal foglalkozott. Így sikerült egy több száz éves tudás birtokába jutnom úgy, hogy a legjobbaktól tanultam és a megélhetésem is biztosította. Régen minden ember ismerte az agyaggal való munkát és megtudta javítani a saját házát. A háború után ez már nem volt jellemző így egy két ember falunként szakosodott erre, hogy a helyben található agyagból homok és aratási cséplési melléktermékek hozzáadásával vályogvakolatot készítsen és a falakat rendbe hozza. A szüleim a kárpótláskor a földek mellé megkapták a falu régi vályog gödrét ahol régen a vályogtéglát verték a házakhoz, kiváló minőségű agyag, teljesen kőmentes kályhások is nagyon szeretik. Akkor még nagyon nem örültek neki, mert maga a terület nem alkalmas gazdálkodásra, de most nagyon nagy hasznát veszem mert nagyon kevés helyen van jó agyag, ahol van sajnos azt már nem tudjuk.

A vályogvakolatok elkészítését a saját anyagából megpróbálom én is minél több emberhez eljuttatni, hogy legalább a saját házuknál felmerülő kisebb javításokat meg tudják házilag oldani . Ezért 12 éve szervezek építőtáborokat ahol megpróbálok minél többet átadni a tudásomból.

A húsz éves tapasztalatomnak köszönhetően bármilyen sárral kapcsolatos munkát eltudok végezni, a rakott falon és a tapasztáson kívül csináltam már pl.: paticsfalat, döngölt falat, vályogtégla falat, padlás saralást, döngölt padlót, vakolatdíszeket, vályogvetést, stb. Használok modern (zsákos) anyagokat is, főleg a finomabb befejező munkákhoz. Próbálom képezni magam az új dolgokra és próbálom minél több embernek átadni az eddig megszerzett tudásom, ezt építőtábor formájában és egyénileg is próbálom úgy, hogy akit érdekel és szeretné megtanulni azt szívesen látom az építkezéseken, így bele tud kóstolni élesben is. Jelenleg is több érdeklődőm van aki a munkájáért cserébe tudást kap, ezzel is próbálok arra törekedni, hogy a hagyományokat megőrizzük. Megpróbáljuk a még használható anyagok visszaépítését, újra hasznosítását.

 

http://valyogfal.hu/

noun_back_1548675.jpg
bottom of page