top of page

Kozma Zsuzsanna

Műemlékvédelmi szakmérnök, épületenergetikai tanúsító, architect coach

www.kozmazsuzsanna.com | info@kozmazsuzsanna.com | +36 30 574 9181

Iroda: 1119 Budapest, Fehérvári út 45-53/B.

Építész, energetikai tanúsító, műemlékvédelmi szakmérnök és építési műszaki ellenőr vagyok. A Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán végeztem a tervezői modulon 2009-ben.

A tervezés folyamán fontosak számomra a helyi adottságok, építési szokások – anyagok, keresem a környezetbarát építési technológiákat, az optimális egyensúlyt a környezettudatosság és a használatból és funkcióból adódó igények között. Történelmi-kulturális örökség alapjaira igyekszem építkezni és az egyedi igények, adottságokra való tekintettel hagyom az épületet, hogy megtervezze ceruzámmal saját magát. Véleményem szerint az ÉPítés mindig belülről, önmagunkból indul. Ezt a növekedést, külső-belső építkezést kísérem el építészként. Az épületek, melyekben élünk hatással vannak érzéseinkre, idegrendszerünkre, hangulatunkra, társas kapcsolatainkra. Az épületek határoló szerkezetei mintegy bőrréteget képeznek körülöttünk, melyek befolyásolják érzéseinket éppúgy, ahogy szervezetünk a hangulatunkat. Nem csak a benne lakókra, hanem a környezetében élőkre is hatással van. Hiszem, hogy az épület akkor tud szerves egységet alkotni a benne lakókkal, ha a használói magukénak érzik és ő maguk „tükröződnek” az épületben.

2013-tól magánpraxisom van. Jelenleg Budapesten, a 11. kerületi irodámban tervezem főleg vidéki helyszínekre a szerves szemléletű házaimat, melyek lehetnek hagyományos szerkezetűek, vagy kis ökológiai lábnyommal rendelkező vályog és szalma házak. Zömében lakóépületek és kisebb középületek tervezésével foglalkozom, melyeknél a fenntarthatóság, környezettudatosság, környezetbe illeszkedés, hagyományőrzés fontos tervezési szempont.

Legújabb kutatási területem az organikus építészeten belül az építészet és az önismeret összekapcsolása, mely a “Neked való ház” nevet kapta. Építészként fontosnak találom, hogy minél pontosabban megtaláljam azt az építészeti formát, gondolatot, ezekhez a műszaki tartalmakat, amelyek egységben vannak az építtetőkkel. A belső egyensúly megteremtését segíti a külső térrel való harmónia, melyhez szükséges önmagunk ismerete. Ezt az útkeresést szeretném minél tudatosabban építészként és Life Coachként segíteni, hogy az építkezni vágyók eljussanak az önismeret azon pontjára, ahol bátran és magabiztosan tudnak tervezőt választani és a tervezés alatt a saját otthonukról döntéseket hozni.

noun_back_1548675.jpg
bottom of page