Lénárt István

1963 Szeptember 10 -én születtem Zebegényben a Börzsönyben, Dunakanyarban. 

Az eredeti szakmám lótenyésztő (Bábolna ) Vadőr szakmát is elsajátítottam .

Már  gyermekkorban kitünt kézügyességem. Édesanyám Kovács Mária, korán látta, hogy érdeklődésem inkább a kétkezi munka, a  föld , a természet szeretete.

Anyai nagyapám volt gazdálkodó, kin keresztül,  úgy tűnik az ő „génjeit“ örököltem , a szeretet a föld,a  természetet ,mindenből a hagyományosat és a természeteset kedvelem. 

A tanul szakmáim is mind a természet felé húztak,“ a földanya“ a mai napig is mint  őstermelő, földet művelek, van lovam, szeretem az erdőt, állatokat, és sárral bánok. de amit a vidéki élet diktál, sok minden máshoz is értek.

A gyermekkor egyik élménye,- „A SÁR“  életem során, mindig oda és oda ,vitt sodort vissza sorsom. 

Így lettem én egy Vályogépítő. 

Már 22-évvel ezelőtt is dolgoztam a Szentendrei Skanzenben, először a kékfestő üzem tégláit vetettem, dolgoztam a Hajdúbarosi ház tapasztását, -ott az Oromfalakat is én késztettem el.

Csináltam én  ott mindent, azóta is építek én  bármit, ami a sárral ,vesszővel készül, vetek téglát ,és  készítek formába préseltet is.  

Amihez értek még, mert megtanultam,  a fedél készítéssel és a hagyományos építéssel kapcsolatos fortélyokat. 

A Szentendrei „Skanzen időszak“ nekem nem csak munkám volt , de szakmai tudásom egyik továbbképző helye is .

A szememmel tanultam. ,idős emberektől,  -faggatva őket, figyeltem kezük, hogyan csinálják,  és tanultam sok neves hazai hagyományokat ismerő szakemberektől.

 Ezek az emberek  tanácsait követve - és  bújtam könyveket is , de főként Autodidakta módon megtanultam a „régi szakmai fogásokat technikákat, szívtam magamba a tudást.

A tudásomat kétkezi munkával, sok mindent próbáltam magam is, sokszor  egyedül jöttem rá dolgokra, sok verejtékkel és szorgalommal tanultam meg a szakmát.  

Már bármit, ami  sárból , vályogból vagy régi technológiákkal készül,meg tudom csinálni.  Lehet az ház javítás, vakolat, vagy tapasztás,- de készítek nád, vagy szalma fedelet is, vagy készítek tégla, vagy vályog kemencét is. 

A  legfontosabb viszont az, hogy szerettem csinálni amit csináltam, bárhova is vitt az életutam, bármilyen  feladatot kaptam, igyekeztem a legtökéletesebb, a legjobbat kiadni a kezemből. 

Így történt az hogy a szerénység hangján mondva,  magam is igazi hagyományos hagyományőrző építő „mesterré“ váltam. 

 

A tapasztalataim alapján aztán elkezdtem megépíteni a  legnagyobb művem „A Kacár Tanya“ Öko telep, ahol mindenféle falazatot,technikát, ami az országban létezett megpróbáltam egy helyen megépíteni.

Célom valahol mindig az volt, hogy mindent amit tanulok , egyszer tovább tudjam adni , valami képpen a következő generációknak. 

A tanítási szeretetből is és hagyományőrzés miatt is, munkavégzés közben tudtam a legjobban elmondani, elmagyarázni mit miért,hogyan csinálok. 

Már ott ,a Kaczár tanyán, Szokolyán   https://hu.wikipedia.org/wiki/Kacár_tanya- a diákoknak,- gyermekeknek,-a házukat maguk éptőknek, -az egyetemistáknak, és építészhallgatóknak tanítottam a régi mesterségeket .

A szervezeti munkám: , a tudásom átadása, továbbadása, a gyakorlati oktatással erősítem majd  ezt a nemes törekvést és vállalkozást.

A  hagyományos falak, a tégla készítés , tapasztás, kályhaépítés és tetőfedések, tudományát fogom tanítani. 

“ ISTEN ENGEM ÚGY SEGÉLJEN „

 

+36 20 374 0267

 

 

http://www.kacar.hu

 

https://www.youtube.com/watch?v=vMwnhfAcoe4

noun_back_1548675.jpg