Nagy Anita

Budapesten, 1976-ban születtem, s élek itt azóta is, de szívem, s tenni vágyásom, s főként a családi „weekend” telek vidékre visz, amilyen sűrűn csak lehet.

2005-ben végeztem a többször átnevezett, de eredetileg Kertészeti- és Élelmiszeripari Egyetem Táj- és Kertépítész Mérnöki Kar Területrendezési és településfejlesztési szakán. Diplomamunkám is „Árvízvédelem tájgazdálkodási megközelítésben (a Tát-esztergomi-öblözet példáján bemutatva)” már a gyakorlatra orientáló metodológia kidolgozása volt, mellyel a természeti adottságokat használva és NEM kihasználva, a kor előrehaladtával felmerülő szükséges fejlesztések kivitelezéséhez legalább a minimális rombolás, de a maximális természetvédelmet vehessük figyelembe.

Hamar szembesültem vele, hogy a végzettségem inkább szék és asztalhoz köt, mint a valódi természethez, s cselekvő emberként inkább kint kerestem a hogyan továbbot. A globális álmokat leszűkítettem lokális és parciális szintre, s a saját lakótelepi szervesanyag szelektív gyűjtését immár 20 éve megvalósító kezdeményezés mellett többek között a csapadékvíz gyűjtését és felhasználását, a burkolt felületek minimalizálását, a saját zöldség és gyümölcstermesztés és fogyasztás fontosságát szem előtt tartva mentem és ténykedtem. Így számos kertépítésben segédkeztem, alakuló ökoközösségekbe vittem kertészeti szaktudásom, számos esemény szervezését kezdeményeztem és vittem véghez, többek között a Budapesti Természetbarát Sport Szövetség színeiben egy, a Biodiverzitás fontosságára irányuló rendezvény sorozat 2012-13-ban, s utoljára de nem utolsó sorban a Gyüttment Fesztivál piac és kézműves tér koordinátora voltam 2018, 2019-ben.

A környezettudatos építkezést talán mondhatom, hogy számomra a mindent jelenti. Nem áll meg a házfalaknál, de még inkább azon kívül folytatódik, de része az emberi szemléletformálásnak és a közös cselekvésre buzdításnak is! Bízom benne, hogy az új, tengődi oktatóközpont (leendő) kertészeként mindezt a tudást, tapasztalatot és lelkesedést is közvetíteni tudom szélesebb körben, hogy a fenntartható fejlődés végre igaz, méltó értelmet nyerhessen! Köszönet és hála minden érző lény nevében.

noun_back_1548675.jpg