Keresés

A diszperzit kérdés, vályogon.

Frissítve: febr. 19.

A diszperziós falfestés kérdése, a vályogon.

Sajnos a probléma és a válasz is sokkal összetettebb, mint gondolnánk.

A 70 es években kiválónak hitt, diszperziós festékre -ami az egész világon elterjedt- csak is diszperziós festékkel lehet újra festeni. Hogy ez helyes-e? Az egy másik kérdés.


Teendők:

Vályog falazatok és vakolatok esetében kerüljük alkalmazását. A szervezetet terhelő VOC színjéről nem is beszélve ennek a termékeknek.

A helyes megoldás, a vályogfal, vályog vakolat, eredeti kapilláris tulajdonságának helyreállításával kezdődik. Szerencsére a vályogvakolatról ezt a diszperziós kötésű festéket sokkal egyszerűbb a felső simítóvakolat réteggel együtt, egy éles spakli segítségével letolni, mint más vakolatokról. Ha csak nem történt a vakolás is, egy cementes, vagy gipsz bevonatra. Ebben az esetben a porszívóval támogatott vakolat lemaró berendezés segít.


Helyreállítás, utáni bevonatok:

A festék eltávolítás után, a kapilláris tulajdonságú vakolat és festékbevonattal állítható helyre a vályogház épületfizikai tulajdonsága.

Alkalmazható festékbevonatok:

-mészfesték,

-vályogfesték

-vályog ecsetvakolat,

-mész-glett

-vályog glett

-színes vályog vékonyvakolatok

-színes mész vékonyvakolatok,

-enyvesfesték,

-szilikátbázisú falfestékek (12 mü érték alatt)

Megállapítható tehát, semmi diszperziós, latex, Akril, vagy műgyanta, vagy PE. Cement, vagy gipsz alapú-kötőanyagú adalékú, vakolat, vakolatbevonat, és festékek, glettek nem alkalmasak.

Ezek a vakolatbevonatok, akadályozzák a pára áramlását, az egyébként a világon a legkiválóbb nedvességszabályozó anyagot, a vályogot.

Ezért, kijelenhetjük, hogy az építési kár, ha diszperziós festéket alkalmazunk a vályoganyagokon. Ha a páraáteresztő képességet jelző mü-érték, nem haladja meg a 11-12 mü-értéket, akkor egy festék kól lélegző. Ezek a bevonatok alkalmasak csak a vályogra

Mi a mü érték?

Ez azt mutatja meg, hogy egy méter vastag anyag diffúziós ellenállása hányszor nagyobb 1 m vastag levegő diffúziós ellenállásánál. Mértékegysége nincs, mert ez egy viszonyszám. Minél nagyobb a páradiffúziós ellenállási szám, és minél vastagabb egy réteg, annál nagyobb a páradiffúziós ellenállása.

Penész:

A zárt bevonatrendszer mögött lezajló kémiai folyamatok, a feltorlódott nedvesség hatására, a vályogház lassú, de biztos tönkremenetelét okozza.

Először a levegő kémiája változik meg, a lakásban, ami szúrós dohos szag formájában és helyenként festék és vakolat táskásodás formájába -ezek a „szelepek” - jelennek meg.

A vízzáró festék felülete a tőhidaknál mindig, nyirkosabb, mint a többi felület, így ott, a penészgombák részére ez a felület, ideális tapadást és intenzívebb burjánzást biztosít.

A fehér penész figyelmeztet.

A zöld veszélyt jelző.

A fekete penész toxikus hatású, épületbiológiai kutatók állítása szerint, az arra érzékeny embereknél Alzheimer kór veszélye is fennállhat.

A vályogháznál, a pozitív körülmények esetén, nincs egészségesebb lakótér!

Lehetséges megoldás a javításra:

A helyi javítás is, midig az alapoknál, a vakolatoknál kezdődik!


Természetesen egy cementes és gipszes vakolással, itt teljesen rossz, nem célravezető, csak a vízvonal emelését, a nedvesség tovább haladását és felfelé terelését hozza magával automatikusan. Ilyenkor a falazat sókkal terhelődik, kapilláris tulajdonságai elzáródnak és a nedvesség még feljebb kúszik a falazatban. Égetett kerámia falazatban akár 20m magasra is képes a nedvesség felkúszni. Sajnos az a hosszú, több évtizedes tapasztalatom, hogy itt nem segít semmi kémiai anyag és “csodaszer” néha a mész, vagy vályogvakolat sem. Ezekben az esetekben a fal szerkezetben visszafordíthatatlan kár, savas falszerkezet keletkezik. A vakolatokat viszont cserélhetjük, ez lehet szárító vakolat, vagy lehet készíteni, amik lúgos kémhatású anyagok, így semlegesítik a “savas” kémhatású alapokat, igy a só kivirágzás csökkenhet, vagy hosszútávon akár az, meg is szüntet.

Azért azt is tudni kell, hogy az ilyen erősen elsavasodott falból sajnos, minden a falakból nem tud már eltávozni, sók a falban maradnak.

Mégis, az új “lúgos “kémhatású anyagra cserélt anyag már kapilláris úton, szárít, és a száradás hatására “inaktívvá teszi a sókat.

Sajnos az erősen terhelt falon újra előfordulhat, az is, hogy ugyan jelentősen kevesebb felületen, de a salétrom só újra, úgymond “kivirágozhat”” Ez esetben a javítás, kefével vagy kaparóval eltávolítva a sókat a felületről. Egy újabb, már a jóval kiesebb felületről levert a vakolatot cseréljük. Ez a metódus szemnek nem szép, és az időnkénti folyamatos -fal semlegesítésig, az - építési területen lakásban élőket, az, pszichológiailag is terheli.

A “szárító” vakolat:

A vályogvakolat kiváló kapilláris vakolat, de nem szárító vakokat.

A szárító vakolat viszont mindig mész vakolat, és nem tartalmazhat cementet, és kémiai habosító anyagokat.

Alkotók

Mész+homok.

Keverhető vagy vásárolható

Ezért a vásárlás előtti termékismertetőt, a műszaki adatlap olvasását javaslom.

Ez minden anyagra, vakolatra, glettre, festékre érvényes!

A sóval terhelt vályogvakolatot nem szabad itt újra hasznosítani, annak helye a kertben/sittben van.Az új vakolatra is már a bevonat, a maximum 12 mü bevonattak, szabad csak festeni.

A diszperziós festékkel festett falrészre való további “lélegzőbb” festés problémája viszont, az utóbbi megoldásnál viszont továbbra is fennmaradt. . A nem szívó “nem kapilláris felületen” bevonat tapadási problémák adódhatnak.


Biró Árpád írása

/Szerkesztette: Takács Martin/

1 518 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése