Keresés

A mindent tudó szalmásvályog

"Falazatunk hiányos? Most ment el a szaki és hornyokat valamivel javítani kéne? Esetleg csak kiseb hibák vannak a felületben, de vakolatnak mély a lyuk? Választás egyszerű!"


Falazat előkészítése itt sem változik a már megismert sorrendeket, ugyan úgy be kell tartani mintha vakolnánk. Portalan, stabil előnedvesített és gúzolt felületre kezdhetjük el a munkát.

Gúz és felületkezelést egy előbbi cikkben már taglaltam. Célszerű szerszámot vagy éket használni a lyukakba való bejuttatáshoz, illetve ahol nagy a hiba ott tüskézni vagy szakaszosan felhordani az anyagot, ujjal megböködni, hogy a felhordott tapasztó anyag ne repedjen meg és váljon le a faltól, ezen felül a következő rétegnek tökéletes mechanikai kapaszkodókat jelent a ujjunkal készített mályedések.


Elkészítése egyszerű, de időigényesebb mint egy hagyományos vakolaté.

Tapasztás anyagát az agyagos földet soványítjuk vagy kövérítjük, ezután vizzel áztatjuk és kapával, kézzel, lábbal keverjük. Anyag egyneművé vált akkor a szalma következik. Érdemes minél hoszabb szálú anyagot hozzá keverni. Ezt is eldolgozzuk lábbal egyneműre, ha szükséges kapával forgatunk az anyagon.

Hagyjuk szikkadni és finomodni az anyagot és a szalmát, hogy össze tudjon érni. Célszerűen egy nap. Ezt megfogadva könnyű lesz dolgozni a kész vályoggal. Előbb álnánk neki célszerű zsákos anyagot vásárolni, ott finomra őrölt szemcsék gyorsabban elegyednek és anyagunk gyorsabban feldolgozható a felületre.


Tapasztás után, ha igény tartja elkészülhet a simító réteg is majd a meszelés.


Receptúra zsákos anyagoknál megadható, de a helyi anyag mindíg tesztek és próba kérdése!

Ezzel kapcsolatban segíteni tudunk, keressen bizalommal!


Biró Árpád írása

/Szerkesztette: Takács Martin/

253 megtekintés0 hozzászólás