Keresés

Terméskő fugázása

Frissítve: 2020. jún 19.

A látszó terméskő fugázása mész habarcsal,  külső és belső térben:

Anyag: 

2 rész oltott mész 

5 rész fehér kő por. ( max 2 mm ) 

1 rész  Éles Fehér, világos Quarz homok :

pigment maximum 1 % (ez lehet fehér  Titan oxid , vagy színes Oxid por alakú  pigment is.


Konzisztencia föld nedves - kissé képlékeny és tejföl híg anyag nem jó.


Szerszámok:

rozsdamentes fugázó vas - megfelelő és a fúgákba passzoló, változó vastagságúak) 

Praktikus , tartó deszka  készítése.

Lásd ábra:

Művelet : 

A kő fugákból a régi habarcsot  1-1,5 cm-re vissza kell kaparni, illetve a laza részek eltávolítása után, az adott felületet - ahol éppen dolgozunk - egy permetező segítségével nedvesíteni kell!

Kizárólag  csak mélyen a nyílásba permetezzünk úgy ,hogy a kő többi része ne legyen nedves. Ezzel elkerüljük, hogy a friss anyag a szépen letisztított kövünket ne kenje össze, így utólag nem kell azt takarítanunk.

A tartó fáról a föld nedves anyagot, a rozsdamentes szerszámmal a fugába tolva tömörítsük rétegről rétegre, míg az teljesen fel nem töltődik. 

Minél erősebb és alaposabb a tömörítés annál kisebb az esélye a repedésnek.

A fugázás művelete akkor van kész, ha egy műveletben  a teljes hézag magasságot rétegenként és a nedvest a nedvesre elvet betartva, fel töltöttük az összes ki kapart hézagot.

A kész fugázást,  másnap a kötés után permetezővel vízporlasztással ( naponta kettőször) utókezelni kell, hogy a mésztartalmú fuga anyag, kémiai kötéshez szükséges víz rendelkezésre álljon. Úgymond “ne égjen meg”.

Megjegyezném, 1m²-es tesztfelületen, ha netán repedéseket tapasztalnánk a végeredményen, akkor az anyag túl híg volt, vagy  nem volt megfelelően tömörítve. Ilyen esetben az anyagot soványíthatjuk úgy, hogy minimálisan emeljük a homok mennyiségét. Mert lehetséges, hogy a mész anyagunk kiválóan zsíros így,  több homokot igényel a fuga anyag.

Ezért javaslom először 1 m² elkészítését és tesztelését, hogy az anyag receptura a ház egészén működjön.

Természetesen terméskövet dekoratív vályog anyaggal is fugázhatjuk különböző színű agyaggal, ha kedvünk tartja. Érdekes felületet létre hozva a kövek között, ami a helybeli anyag szellemét adja vissza.

Biro Árpád írása

/Szerkesztette és illusztrálta: Takács Martin/

97 megtekintés0 hozzászólás