top of page

Varga Rita

  • Okleveles építészmérnök, BME 1993

  • Környezettudatos építés szakmérnök, BME 2016

rita.varga64@gmail.com 

+36 30 424 0044 

A környezettudatos szemlélet terjesztése mindennapi célom, mely kiterjed nemcsak az építésre, de mindennapi tevékenységünk átformálására, saját háztartásom zöldítésére is. 

Előadásokat tartok szakmai közönségnek és a fenntarthatóság iránt fogékony érdeklődőknek, szűk csoportos Ökokör foglalkozást azoknak, akik saját házuk táját akarják zöldíteni. (először mindenki laikus, de egyszer elkezd építkezni…) 

Saját működési területem, azaz eszközöm az építés, építészeti tervezés, ezért munkámban is felhasználom a folyamatosan gyarapodó elméleti és gyakorlati ismereteket. Gyümölcsös kertemben, a magamnak épített szalmakunyhóval kezdtem gyakorlatban az építést, majd a műhelymunkákon tanulva a különböző technikákat sajátítom el folyamatosan. Hiszem, hogy a Körépítők, illetve az egyesülés keretei között összefogással hatékonyabban léphetünk fel, egymástól ismereteket elsajátítva, azt továbbadva terjeszthetjük a környezettudatos építést. 

Szakértésben működési területem: Noszvaj, és Eger, valamint  100 km-es körzete.

Különösen a népművészet - nevezzük inkább népi kifejezésmódnak – jelképrendszerének lelki és szellemi tartalma, ennek saját gondolkodásomba való átültetése érdekel, de a gyakorlatban is szívesen foglalkozom kézműves munkákkal, vakolathímek, sgraffito technikák megformálásával.

Építészmérnökként főként lakóépületek tervezésével foglalkozom, és környezettudatos építészetből szereztem szakmérnöki végzettséget. Házaim a helyi formavilágot és arányt tükrözik, és anyaghasználat és technológiák tekintetében is mindinkább igyekszem a fenntarthatót ajánlani. A Magyar Földtégla új vállalkozás tagjaként részt veszek környezetbarát építőanyag termékek fejlesztésében.

Városból falura költöztem, ahol egy több száz éves házat újítottam fel saját részre, természetesen környezettudatos módszerekkel. A helyhez, a helyi közösséghez való kötődés és beilleszkedésben megtaláltam a helyem, gyerekeknek tartok kézműves, vályogos foglalkozást; felnőtteknek ökokört.

noun_back_1548675.jpg
bottom of page